torstai 15. elokuuta 2013

Sähköä ilmassa

Kuopion kaupunginteatteri on vihdoin siirtynyt vahvasti sosiaalisen median maailmaan. Facebook-sivustamme on tykätty kohta puolentuhannen ihmisen voimin, twiitit sinkoilevat, Youtubeen työstetään traileria, tiiseriä ja tiesmitä filminpätkää ja nyt sitten myös tänne blogiin alkaa tippua tarinaa tasaisena virtana. Sosiaalinen media, tai lyhyesti some, on osa tätä aikaa ja hyvä niin, sillä sähköisten pintojen merkitys erityisesti tiedotus- ja markkinointikanavina kasvaa valtavalla vauhdilla. Kysymys on tietyllä tavalla myös statuksesta; ellet ole osa somea, olet joidenkin mielestä aikaasi jäljessä ja tylsä.
Somen edut vaikkapa printtimainontaan verrattuna ovat toki kiistattomat. Se on helppo pitää tuoreena, lähes on-line-aikaisena, se on edullista ja tehokasta. Myös sisältönsä monipuolisuudessa se päihittää lähes poikkeuksetta painetun materiaalin, kun mukaan saa liitettyä ääntä ja liikkuvaa kuvaa. Myynnin ja markkinoinnin työkaluna sähköiset alustat ovatkin sisällöllisen runsautensa ansiosta suorastaan ylivoimaisen hyviä juuri esittävän taiteen kontekstissa. Varsinkin kun sisältöä ovat tuottamassa asiaan vihkiytyneet ammattilaiset.
Mutta on sosiaalisen median käytössä myös ongelmansa. Siinä missä kiihdyksissä tai muuten vaan liikuttuneessa tilassa lähetetty tekstiviesti saattaa aiheuttaa mikrotason katastrofin lähettäjälleen, voi vastaava ajattelemattomuus johtaa jopa kohtalokkaisiin seuraamuksiin sosiaalisessa mediassa. Loukkaava, uhkaava, tai muuten mauton facebook-, tai twitter-päivitys voi pahimmillaan tuhota lähettäjänsä tai jonkin muun elämän. Sama koskee hetken mielijohteesta Youtubeen ladattua videonpätkää. Karmeimpana esimerkkinä tästä käy nuorten tyttöjen itsemurhat, kun he ovat joutuneet julkisen pilkan ja vainon kohteeksi vaikkapa juuri facebookissa. Suomestakin löytyy tapauksia, missä herjaava päivitys on johtanut jopa työpaikan menettämiseen, tai päivittäjän ankariin ongelmiin oman maineensa ja ihmissuhteidensa kanssa. Vihapuheet, rasistiset loukkaukset, perättömät lausunnot ja vainot ovatkin somen musta kääntöpuoli, jota osa käyttää häikäilemättä hyväkseen. Ja halutessaan täysin anonyymisti.
Itse pidän sosiaalisen median käyttämisestä kovasti. Mielestäni se on erinomainen apu niin töissä kuin vapaa-aikanakin. Harmi vaan, että tämäkin hyvä on kääntynyt nopeasti myös väärinkäyttäjien ulostuskanavaksi.  Erityisesti minua vihastuttavat nimettöminä ja kasvottomina somessa toimivat raukat, jotka suoltavat verkkoon herjauksia, syytöksiä ja suoranaista vihaa ilman minkäänlaista kykyä tai kanttia seistä sanojensa takana kasvotusten kohteensa kanssa.
Sosiaalisen median käyttö on vastuullista toimintaa, ja somea pitää osata myös lukea. Lieveilmiöistään huolimatta kannatan vahvasti somen käyttöä niin työkaluna kuin viihteenäkin ja näin me tulemme tekemään jatkossa myös täällä Kuopion kaupunginteatterissa; toimikoon meidän uusi työkalumme teidän iloksenne!

Tervetuloa taas Kuopion kaupunginteatteriin!

-teatterpiällikkö- 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti